Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων
Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Εκφραστική Ψυχοθεραπεύτρια
Jungian Coach
EMDR practitioner
Εκπαίδευση στην Τραυματοθεραπεία
Flash Tecnique
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
Καλώς ήρθατε!
Είμαι η Μερσύνη Αρμενάκα
Σήμερα βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα νέο θετικό δρόμο προς την καλύτερη ποιότητα ζωής. Στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας δυνατότητες και να ζήσετε μια ζωή που σας αξίζει. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, μπορούμε όμως να επιλέξουμε την στάση μας ως προς αυτές και να χτίσουμε ασπίδες ως προς τις νέες προσκλήσεις.
Επικοινωνήστε μαζί μου για να κλείσουμε ραντεβού
Τηλ: 210 572 0500
Μερσύνη Αρμενάκα
Λήψη τίτλου Ιατρικής Ειδικότητας στην «Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων».
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην «Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική» της Ιατρικής.
4ετής Μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία (2010-2015) από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας .
Λήψη τίτλου Οικογενειακής –Συστημικής Θεραπεύτριας
Εκπαίδευση στην τεχνική EMDR ,ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης στην Τραυματοθεραπεία. Εκφραστική Ψυχοθεραπεύτρια Jungian Coach.
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης (από 1/2/2017).
Ιδιώτης Παιδοψυχίατρος από το 2010.
Παιδοψυχίατρος σε εθελοντική βάση στην «Κιβωτό του Κόσμου» από 10/2016 ως το 2018.
Εποπτεία και επιστημονική συνεργασία σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών. Από το 2008 έως σήμερα.
Έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ως επικεφαλής Παιδοψυχίατρος επί 8ετιας στο Kέντρο Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.), Έδρα UNESCO ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ με έδρα την Α’ Παν/κή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρίας, της ΕΕΣΚΕΨΟΟ- Ελληνική Εταιρίας Συστημικών Ψυχοθεραπευτών.
03/2014 έως 09/2014
Επιστημονική συνεργασία στα Εξωτερικά Ιατρεία της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία»
03/2011 έως 12/2014
Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής ΕΟΠΥΥ Αθηνών
11/2011 έως 07/2012
Συντονίστρια σε Σχολή γονέων με στόχο την πρόληψη εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών στα παιδιά, υπό την εποπτεία της Εταιρείας Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, με την επιχορήγηση του Ιδρύματος Νιάρχος.
02/2011 έως 03/2011
Επικουρική Επιμελήτρια Παιδοψυχίατρος στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς “Τζάνειο”
10/2009 έως 04/2010
Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Η Αγία Σοφία”
Ειδικευόμενη παιδοψυχιατρικής στο Τμήμα ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (Τ.Ε.Ν.) της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής.
Απόκτηση εμπειρίας στην αντιμετώπιση παιδιών σε κρίση καθώς και στη διαγνωστική εκτίμηση περιπτώσεων με ανάγκη νοσηλείας.
01/2009 έως 09/2010
Ειδικευόμενη παιδοψυχιατρικής στην Β’ παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών “Π&Α” Κυριακού
Συμμετοχή στη Μονάδα της Διασυνδετικής καθώς και στην λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, συμμετοχή στη διαγνωστική εκτίμηση και το θεραπευτικό σχεδιασμό περιστατικών Διασυνδετικής και περιστατικών των Εξωτερικών Ιατρείων.
Εκπαίδευση στην ομάδα της Διασυνδετικής στην διαχείριση και συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οργανικά προβλήματα. Επίσης συμμετοχή στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολούνται με μονάδες αυξημένης φροντίδας (ογκολογική – νεφρολογική κλινικές).
Συμμετοχή στις εφημερίες του νοσοκομείου.
Αντιμετώπιση οξέων παιδοψυχιατρικών περιστατικών.
01/2007 έως 01/2009
Ειδικευόμενη παιδοψυχιατρικής στην Δ’ παιδοψυχιατρική κλινική Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Αθηνών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
Εξάσκηση στη λειτουργία της διεπιστημονικής ομάδας και στη συνεργασία με άλλους ειδικούς.
Παροχή συμβουλευτικής και ευαισθητοποίησης σε ψυχιατρικά θέματα.
2002 Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού επαγγέλματος.
Τετραετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Υπό την εποπτεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) & Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας
Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ADHD Hellas
Ενέργεια Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης «Επαγγελματίες υγείας στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών, θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας», διάρκειας 60 ωρών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» 2000-2006, από το Κέντρο Επαγγελματικής κατάρτισης «Κ.Ε.Κ.- ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ», 13-03-2006 έως 31-03-2006.
Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Η Ψυχομετρία της Κατάθλιψης και της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς», Αθήνα 2-3 Μαΐου 2006, στα πλαίσια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής.
Εκπαιδευτικό σεμινάριο για Ειδικούς Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Διάγνωση – Διαχείριση – Αντιμετώπιση παιδιών και Εφήβων με ΔΕΠΥ», διοργάνωση από την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ από 22/2/2010 έως 21/6/2010 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» διάρκειας 30 εκπαιδευτικές ώρες θεωρίας και πρακτικής.
«Κλινική εκπαίδευση – Θεραπευτικές Παρεμβάσεις σε Δύσκολες Υιοθεσίες» με τους Κλινικούς Ψυχολόγους – Ψυχοθεραπευτές Dott.ssa Gloriana Rangone&Dott.Francesco Vadilonga του Centro di Terapia dell’Adolescente,Milano.
Διοργάνωση στην Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης»,στις 3-6/10/2016
Εκπαίδευση στο Θεατρικό παιχνίδι, στο Εκπαιδευτικό Δράμα και σε τεχνικές θεάτρου στο Εργαστήριο «Το θέατρο στην τάξη» που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο απο τον Νοέμβριο του 2017 εώς τον Μαίο του 2018
Παρακολούθηση του εβδομαδιαίου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην οικογενειακή θεραπεία στο ΙΠΚ Ν.Σμύρνης με παρουσίαση επιστημονικών άρθρων και κλινικών περιστατικών διάρκειας 60 εκπαιδευτικών ωρών, από 10/2007 – 06/2008.
Συμμετοχή στην εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΦΠΨ (12 ώρες) με θέματα: «Δ.Ε.Π.Υ», «Μετατραυματική διαταραχή του στρες».
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου εκπαίδευσης στην Τραυματοθεραπεία για παιδιά και εφήβους από το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών Απρίλιος – Οκτώβριος 2008, συντονίστριες κα Λ. Βελεντζά και Δ. Βεντουράτου (40 ώρες).
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου εκπαίδευσης στην Εισαγωγή στη Ψυχαναλυτική Θεωρία και Κλινική με τον συντονιστή του σεμιναρίου Δ. Αναγνωστόπουλο και εκπαιδευτές τον ίδιο, την κα Λαζαράτου, Σουμάκη – Οκτώβριος 2008 (8 ώρες)
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου εκπαίδευσης στην Κακοποίηση Παιδιών και Εφήβων – Ενδοοικογενειακή Βία (30/10/2008 έως 30/06/2009) από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Συντονιστής του σεμιναρίου – Νικολαΐδης (90 ώρες).
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου εκπαίδευσης με θέμα «Στήριξη Παιδιών και Εφήβων στην Αρρώστια και Θάνατο» (29/09/2008 έως 24/11/2008) από την «Μέριμνα», συντονίστρια κα Μεταλλινού (60 ώρες).
Παρακολούθηση του Σεμιναρίου εκπαίδευσης στην ημιδομημένη ψυχιατρική συνέντευξη για παιδιά και εφήβους K-SADS-PL από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αθήνα 12/2009 (22 ώρες).
Σεμινάριο στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης με θέμα «Εισαγωγή Στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία Παιδιών και Έφηβων με Αγχώδεις Διαταραχές, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών με βάση τις Θεωρίες Μάθησης». Εισηγητής: Dr. Peter Altherr 7-9 Ιανουαρίου 2008, Παλλήνη (20 ώρες).
Σεμινάριο στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης με θέμα «Εποπτεία Περιστατικών Παιδιών και Εφήβων με Αγχώδεις Διαταραχές, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Τικ. Γνωσιακή Συμπεριφορική Ανάλυση με βάση τις Θεωρίες Μάθησης και ειδικότερα το μοντέλο SORC». Εισηγητής: Dr. Peter Altherr (27-29 Φεβρουαρίου 2008, Παλλήνη (20 ώρες).
Παρακολούθηση των θεραπευτικών συνεδριών του παιδοψυχιάτρου Κου Τσαλαμανιού Εμμανουήλ με εφήβους και τους γονείς τους στο Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των εφήβων (ΚΕ.Π.Υ.Ε.) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από 1/09/2008 έως 30/6/2009 στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.
Σεμινάριο εκπαίδευσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής με τίτλο «Θέματα ψυχιατροδικαστικής και ψυχιατροδικαστική πραγματογνομωσύνη», συνολικής διάρκειας 120 ωρών, με 60 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 60 ώρες πρακτική άσκηση. Αθήνα 9ος – 11ος/09.
Εργαστήριο “CBT for depression in young people”, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών / Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και εφήβους, 14 Οκτωβρίου 2012.
Σεμινάριο ευαισθητοποίησης Παιδοψυχίατρων στην Δικαστική Παιδοψυχιατρική ,Αθήνα 07/12/2102 και 01/01/2013 από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και εφήβων.
Παρακολούθηση Ημερίδας «Χρήση Ουσιών και διαταραχέςσυμπεριφοράςσε εφήβουσκαι νέους ενήλικες.Ένα πολυδιαστατο θεραπευτικό μοντέλο με τον Howard Liddle” από την ITACA-ελληνικό τμήμα ,στις 03.04.2015,Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγειας του ΕΚΠΑ .
Εισηγήτρια και συντονίστρια του επιμορφωτικού Σεμιναρίου σε παιδαγωγούς και Εκπαιδευτικούς «Το Παιδί ,ο Έφηβος,η Οικογένεια και η Οικονομική κρίση »,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου στις 18/12/2015.
Ενημερωτική ομιλία σε νέους γονείς γύρω από το θέμα «Όρια στην νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία», Παιδιατρικό Ιατρείο Μ.Παπαευθυμίου ,Πειραιάς Αττικής.
Επιστημονική εκδήλωση με Θέμα «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου:Νεώτερα δεδομένα ως προς την διάγνωση και την αντιμετώπιση».Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ,Αθήνα ,12/12/2017.
25 hours Seminar on Carl G.Jung’s Analytical Expressive Atrs Therapy,28-1/July 2018,Syros.
Δημοσίευση Άρθρου “Από την διαταραχή διαγωγής της παιδικής ηλικίας στην ψυχοπαθητικότητα στην ενήλικη ζωή ”Χρ. Τσόπελας, Μ. Αρμενάκα στην “Ψυχιατρική” τριμηνιαία έκδοση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τόμος 23, Παράρτημα Ι, Ιούνιος 2012.
5-7/5/2011 Bologna-Italy 6th European Congress on Psychopathology in Childhood and Adolescence
Workshop ”In vitro fertilization and autistic disorder”
5-7/5/2011 Bologna-Italy 6th European Congress on Psychopathology in Childhood and Adolescence Workshop “Sex and Differences on adolescent bipolar disorder. Case study on gender diversity in clinical profiles of adolescents with bipolar disorder
2011 Αναρτημένη ανακοίνωση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Για Την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης”
16-18 Μαΐου 2011 “Η διαβρωτική επίδραση της Κακοποίησης σε παιδί επιβαρυμένο με επιληπτικές κρίσεις και Γλωσσική Διαταραχή. Η διαγνωστική Διαδικασία μέσω της Διασύνδεσης των Υπηρεσιών” των Αρμενάκα Μερσύνη, Μουλλά Βασιλική, Χαριτάκη Στέλλα, Κοτζιά Θέκλη, Κολαιτης Γεράσιμος
Προφορική ανακοίνωση στο 7ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο, 27-29 Μαΐου 2011 με θέμα ”Η προστατευτική Επίδραση του θετικού οικογενειακού κλίματος στην σχέση ματαξύ χαμηλής αυτοπεποίθησης και καταθλιπτικής συμπεριφοράς” Σταυρόπουλος Β., Αρμενάκα Μ., Μακαρώνη Σ., Αλεξανδράκη Κ.
Συμμετοχή ως συγγραφέας στο επιστημονικό σύγγραμμα με τίτλο: “Η Ογκολογία Στον Καρκίνο Του Πέους” – Θ.Φ. Αρβανιτάκης” (2010)
«Υποστηρικτική θεραπεία ασθενών που χρήζουν πεεκτομή»
Επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού Parents
6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο Αθήνα 15-17 Μαΐου 2009
Εισηγήτρια σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Μυστικά και ψέματα: ένα παιδί, πολλοί γονείς. Η παιδοψυχιατρική και οι εξελίξεις στην Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Νέες προκλήσεις – Νομοθετικό πλαίσιο επιστημονικά διλήμματα.
Εισηγήτρια σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Διεθνή δεδομένα και ελληνική πραγματικότητα.
Οι 3 αναρτημένες ανακοινώσεις με θέματα:
ΔΕΠΥ – μια διαγενεακή υπόθεση με πολλές επιπλοκές.
PTSD μια «κακοποιημένη και παραμελημένη διάγνωση» και ΔΕΠΥ «παγίδα ή ευκαιρία»?
Συνοσηρότητα της ΔΕΠΥ και διαφορές σε σχέση με την ηλικία.
Σύγκριση του εύρους λεξιλογίου μεταξύ παιδιών με ΔΕΠΥ και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Συσχέτιση δημογραφικών και κλινικών περιστατικών με αγχώδη ή συναισθηματική διαταραχή του Ι.Π.Κ. Αθηνών
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 – 17 Μαΐου 2009, στο Βόλο
Η προφορική ανακοίνωση με θέμα:
Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους: θεωρητική και κλινική προσέγγιση.
Διακρίνοντας την ψύχωση μέσα από το συναίσθημα. Παρουσίαση περιστατικού.
Συνύπαρξη των κεντρικών συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης με άλλες κλινικές καταστάσεις.
Δυσκολίες στη διαγνωστική προσπέλαση της ψύχωσης. Παρουσίαση κλινικού περιστατικού.
20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Κρήτη 14-18 Μαΐου 2008
Μια αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα:
Χρήση ουσιών στην πρώιμη εφηβεία, παρουσίαση περίπτωσης.
4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο «Η παιδοψυχιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσηλεία, πριν και μετά» Θεσσαλονίκη 22 – 23 Νοεμβρίου 2008
Οι 3 αναρτημένες ανακοινώσεις με θέματα:
Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και σωματική κακοποίηση: παρουσίαση περιστατικού
Εύρος λεξιλογίου σε κλινικό δείγμα παίδων με ΔΕΠΥ
Συνοσηρότητα της ΔΕΠΥ και διαφορές σε σχέση με την ηλικία
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδοψυχιατρικής Αθήνα 8-10 Ιουνίου 2007
1η προφορική ανακοίνωση με θέμα:
Οικογένεια σε κρίση, Διαζύγιο και παιδί. Η εμπειρία του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Αθηνών.
Οι 8 αναρτημένες ανακοινώσεις με θέματα:
• Δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά παιδιών και εφήβων που παραπέμπονται και παρακολουθούνται στο Ιατρείο Δ.Ε.Π.Υ του Ι.Π.Κ. Αθηνών.
• Αλκοολισμός – κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών σε εφήβους με διάγνωση Δ.Ε.Π-Υ.
• Διαταραχές ύπνου ως εκδήλωση μετατραυματικής διαταραχής στρες σε παιδιά και εφήβους – ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
• Τηλεόραση – υπολογιστής: εξελίσσονται σε υποκατάστατα μιας ανεπαρκούς γονεϊκής φροντίδας?
• Συμφωνούν οι αναφορές των εφήβων με εκείνες των γονιών τους? Συγκριτική μελέτη των ερωτηματολογίων YSR και CBCL.
• Δ.Ε.Π.-Υ. και Διαχείριση περιστατικών βίας. Συνεργασία και παρέμβαση στο ακαδημαϊκό πλαίσιο.
• Ο δρόμος της μη βίας: Δ.Ε.Π.-Υ και πολεμικές τέχνες.
• Η θεραπευτική μεταστοιχείωση της βίας, το μη κατευθυντικό ψυχόδραμα σαν ψυχοθεραπευτικό βιωματικό εργαλείο στην ομαδική θεραπεία με εφήβους
Ομιλήτρια στην Στρογγυλή Τράπεζα «Εφηβιατρική Ψυχιατρική» με θέμα τις « Προληπτικές τεχνικές σε εφήβους με επιβαρυμένες οικογένειες».3ο διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής και 4ο Ψυχιατρικό Συνέδριο Αντολικής Ευρώπης ,Αίγλη Ζαπείου 12-15/11/2015
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδοψυχιατρικής, Αθήνα 27-29 Μαΐου 2005
2ο International Congress on BRAIN AND BEHAVIOUR, Thessaloniki on November 17-20th, 2005
Συνέδριο «Η Έρευνα στις Επιστήμες της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Παιδιών & Εφήβων» υπό την Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.ΠΕ), 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2006, Αθήνα.
Σεμινάριο «Ετεροστιγματισμός – αυτοστιγματισμός των επαγγελματιών ψυχικής υγείας» , πέντε ωρών, Αθήνα 13/04/2006 με πρωτοβουλία της μονάδας Υποστήριξης & Παρακολούθησης Φορέων Υλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς –Β’ Φάση»
Προσυνεδριακό Σεμινάριο «Ψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη», διοργάνωσε ο Κλάδος της Ψυχιατροδικαστικής της ΕΨΕ στις 3 Μαΐου 2006, Αθήνα
58th Institute on Psychiatric Services, American Psychiatric Association “Trauma and Violence in Our Communities”, October 5-8,2006 in New York.
3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Η Παιδοψυχιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο «Το Παιδοψυχιατρικό Επείγον στο Γενικό Νοσοκομείο», υπό την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, 11-12 Νοεμβρίου 2006, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών – Ρίον.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την «Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου», 10-12/10/2009 υπό την Εταιρεία Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης και την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας «εξελίξεις στην Ψυχοφαρμακολογική Αντιμετώπιση των Ψυχώσεων και άλλων Ψυχικών Διαταραχών», 24-25 Σεπτεμβρίου 2010, Αθήνα
Επιστημονική Ημερίδα «Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητας: Παιδιά σε κίνδυνο και Πρώιμες Παρεμβάσεις» υπό την ΕΕΜ ΔΕΠΥ και την ΕΕΨΥΝΠ, 9 Απριλίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Χωρέμειου Ερευνητικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης «Νέες Μορφές παιδικής και Εφηβικής Κακοποίησης: Δυνατότητες Αντιμετώπισης και Πρόληψης», 16 έως 18 Μαΐου 2011, Αθήνα
7ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο, 27-29 Μαΐου 2011 από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ημερίδα «Μεγαλώνοντας ένα Παιδί μέσα απο τα Κάγκελα της Φυλακής» διοργάνωση από το Κέντρο για την Μελέτη & την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών και την Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ι.Υ.Π στις 23
5ο Πανελλήνιο συνέδριο παιδοψυχιατρικής «Βία, Παιδί, Θεσμοί», 8-10 Ιουνίου 2007 Αθήνα.
Επιστημονική ημερίδα «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και Γενικό Νοσοκομείο» Αθήνα, 27/06/2007.
Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: «Διαταραχές Διατροφής σε παιδιά και Εφήβους» Αθήνα 17-18 Οκτωβρίου 2008.
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΔΕΠΥ και Συνοδή Νοσηρότητα: Σύγχρονα δεδομένα» Αθήνα 21 Φεβρουαρίου 2009.
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΔΕΠΥ και Σύγχρονες Πρακτικές στην Εκπαίδευση» Αθήνα 4 Απριλίου 2009.
6ο Πανελλήνιο παιδοψυχιατρικό συνέδριο. «Ψυχική υγεία παιδιού και εφήβου στην σύγχρονη Ελλάδα». Αθήνα 15-17 Μαΐου 2009.
Διεθνές Θεματικό Συνέδριο με θέμα: «Από την Αναστολή στην Υπερκινητικότητα: Ψυχοπαθολογική Προσέγγιση» Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2009.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την «Υγεία του παιδιού και του εφήβου», ΕΦΥΚΕ, Βόλος 10-12/10/2009.
Επιστημονική Ημερίδα «Θέματα Ψυχιατροδικαστικής και ψυχιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη», Αθήνα 6/11/2009.
Παρακολούθηση και συμμετοχή με παρουσίαση επιστημονικών άρθρων και κλινικών περιστατικών σε ειδικό ιατρείο Διαγνωστικής Εκτίμησης και Αντιμετώπισης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής με την εποπτεία της Α΄ Επιμελήτριας Ε.Σ.Υ. κ. Τ. Κυριακίδου διάρκειας 40 εκπαιδευτικών ωρών (20 ώρες εποπτείας σε κλινικές περιπτώσεις και 20 ώρες θεωρητικών παρουσιάσεων).
Συμμετοχή στο κύκλο σεμιναρίων στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος του ΙΠΚ Αθηνών με θέματα: ΔΕΠΥ, Διαταραχές Συμπεριφοράς, Κρίση στην Οικογένεια, Βία στην Οικογένεια, Διαζύγιο, Αγχώδες Διαταραχές στα Παιδιά. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ψυχικού και παρακολουθήθηκαν από τους γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μετά από το αίτημά τους.
Επίσκεψη στο σχολείο «Ελληνογερμανική σχολή», στις 04/03/2009 με σκοπό την ενημέρωση ενός τμήματος της Γ’ Γυμνασίου για την ειδικότητα του παιδοψυχιάτρου, στα πλαίσια του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο «Μαίρης και Αργύρη Λαιμού» στις 12/10/2009 για ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και χορήγηση οδηγιών στον σύλλογο εκπαιδευτικών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
Ομιλία ευαισθητοποίησης σε γονείς και παιδιά του Γυμναστικού Συλλόγου Περιστερίου για τις διαταραχές που απασχολούν συνηθέστερα τους παιδοψυχιάτρους και συζήτηση για καίρια ζητήματα, Μάρτιος 2010.
Ομιλία πρόληψης για το “Σχολικό Εκφοβισμό” σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 6ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, Φεβρουάριος 2011.
Ημερίδα «ΔΕΠΥ και εκπαίδευση:Πέρα από την Υπερκινητικότητα»από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ ,31/3/2012,αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομυγί του Υπουργείου Παιδείας ,Μαρούσι Αττικής.
Παρακολούθηση και συμμετοχή με Αναρτημένες Ανακοινώσεις στο 8ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο ,με θέμα «Ψυχική Οδύνη και Ανθεκτικότητα σε συνθήκες κρίσεις», Αθήνα 31/5-1/6/2013
Συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η εφηβική Υγεία στον 21ο αιώνα» ,με ατομική αναφορά στα ‘Πιο συχνά ψυχικά προβλήματα στην εφηβεία» ,στο 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων,17-20/10/2013.
Ημερίδα «Τα Πολλαπλά Πρόσωπα της ΔΕΠΥ»,απο το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ «ADHD Hellas», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Δήμου Αθηναίων, στις 20/10/2013 στην Τεχνόπολη Αθηνών.
Συμμετοχή στο International Congress of the World Federation for Mental Health “Living with Schizophrenia” σε symposium «Families with a member diagnosed with schizophrenia:Psychosocial impact,family struggles,coping strategies and daily life ,με αναφορά στο «Me myself andI.Dealing with transition to adolescence changes in sense of self and coping with a diagnosis. Multiple tasks in a difficult era » 9-11/10/2014,Αθήνα
Παρακολούθηση των εργασιών του 3ουΔιεπιστημονικού Συνεδρίου ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και 1ου Συνεδρίου Ολιστικής Αντιμετώπισης της Σοβαρής Ψυχικής Διαταραχής,13-16/11/2014
Ημερίδα «Χρήση ουσιώνκαι διαταραχές συμπεριφοράς σε εφήβους και νέους ενήλικες.Ενα πολυδιαστατο θεραπευτικό μοντέλο με τον Howard Liddle. Αμφιθεατρο ΕΚΠΑ 3/4/2015
3rd annual Conference Expressive Arts in Action. Με θέμα “Intimacy: You-Me and the arts Between.” Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ,καλλιθέα.20-22/10/2017
Ημερίδα με θέμα «Οικογένειες και Θεραπευτές σε συν-εξέλιξη»,Αμφιθέατρο ΕΠΙΨΥ ,Παπάγου ,15/6/2018.
Η ομάδα των θεραπευτών μας
Ελίζα Ιατρίδου
Η Ελίζα Ιατρίδου είναι Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε την αναγνωρισμένη τετραετή μετεκπαίδευση από την European Association for Psychotherapy (EAP) στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Εκπαιδεύτηκε στην Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσω των Τεχνών (Expressive Art Therapy) στο διετές πρόγραμμα του Dr.Avi Goren Bar στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ στο οποίο σήμερα συμμετέχει ως assistance. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στα «Δυναμικά Ομάδας σε Ψυχιατρικά Πλαίσια» το οποίο συνδιοργανώθηκε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο.).
Σήμερα βρίσκεται στο 2ο έτος της διετούς μετεκπαίδευσης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ στην Εποπτεία μέσω Τέχνης και ασκεί την κλινική της άσκηση. Φοιτά επίσης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Νοσηλευτικής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Προηγμένη Νοσηλευτική Φροντίδα και Ψυχική Υγεία παιδιών και ενηλίκων» με ειδίκευση στην Ογκολογική Νοσηλευτική – Ανακουφιστική Φροντίδα Ενηλίκων.
Είναι μέλος της European Federation of Art Therapy (EFAT) και του Συλλόγου Ελλήνων Εκφραστικών Θεραπευτών Τέχνης και Jungian coaching.
Έχει παρακολουθήσει πολλαπλά εξειδικευμένα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στο πεδίο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, στην Μέριμνα και την Γαλιλαία. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παίδων και Εφήβων και μέλος των Εθελοντών και της Ομάδας Στήριξης Πένθους της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».
Οι αρχικές εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις στο πεδίο της Διακόσμησης (BΑ Interior Architecture, Kent University, UK), της Αρχιτεκτονικής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και του Design Management (ΜΑ design Strategy and Innovation, Brunel University, UK) της δίδαξαν την διακοσμητική, την δομική και την οργανωτική λειτουργία της Τέχνης και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική λειτουργία της έχουν απαρτίσει μια ολιστική σπουδή στην συμβολή της Τέχνης στην ζωή του ανθρώπου.
Έχει κάνει την πρακτική της με ασθενείς με ψυχωσικές διαταραχές, σε χώρους ψυχικής υγείας όπως το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανή, με παιδία στην Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδόπολη Άγιος Αντρέας, με ασθενείς τρίτης ηλικίας που πάσχουν από Alzheimer και φροντιστές αυτών στην Εταιρία Alzheimer Αθηνών και την Ψυχογηριατρική Εταιρία ο Νέστωρ και με ογκολογικούς ασθενείς στην «Πνοή Αγάπης» του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας». Έχει εργαστεί με παιδία και ενήλικες στην Ε.Γ.Ν.Υ.Α (Ένωση Γονέων Νοητικός Υστερούντων Ατόμων) και στο Κέντρο Ειδικών θεραπειών «Ο Ναυσίνοος» και παράλληλα ιδιωτεύει συντονίζοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Έχει παρακολουθήσει και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια Ψυχοθεραπευτικής και Ψυχιατρικής θεματολογίας και συντονίζει βιωματικά σεμινάρια.
Έχει ολοκληρώσει έναν πολυετή κύκλο ομαδικής εικαστικής ψυχοθεραπείας και βρίσκεται σε ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με ψυχαναλυτή μέλος της Ελληνικής Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ).
Βρίσκεται σε ατομική εποπτεία μέσω τέχνης.
Όταν εστιάζεις στα προβλήματα θα έχεις περισσότερα. Όταν εστιάζεις στις δυνατότητες σου θα έχεις περισσότερες δυνατότητες.
Μαρκέλλα Μασούρα
Ψυχοθεραπεύτρια Μέσω των Τεχνών
Jungian Coach
Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (EAP)
Μετεκπαίδευση στην Ψυχογηριατρική (ΕΓΓΕ)
Eπικοινωνιολόγος και Εικαστικός
Η Μαρκέλλα Μασούρα είναι εικαστική ψυχοθεραπεύτρια (ΕΑP), εκπαιδεύτηκε στην Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσω των τεχνών με τον Dr. Αvi Goren Bar, ενώ είναι και Jungian Coach.
Σήμερα ανήκει στην ομάδα Εκπαιδευτών του Avi Goren Bar (Jungian Coaching School, και στο διετές πρόγραμμα εκφραστικής θεραπείας στον ΑΙΩΝ), έχει αναλάβει την διοργάνωση της εκπαίδευσης Jungian Coaching στην Αθήνα και είναι και από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού συλλόγου θεραπευτών μέσω τέχνης και jungian coaches. Με πολλά χρόνια προσωπικής ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, με πρακτική σε διαφορετικούς χώρους ψυχικής υγείας, έχει συνεργαστεί με την Ψυχιατρική Κλινική Γαλήνη και την Εταιρία Νόσου Alzheimer, ενώ εργάζεται και ιδιωτικά συντονίζοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.